fredag 21 november 2008

Mycket bra artikel i tidningen!!


"Barnen kan ge en skjuts i karriären
Publicerad: 19 november 2008, 01:15
Stockholm

Att vara förälder behöver inte betyda att du rasar i karriären. Fokusera i stället på de kompetenshöjande egenskaper du utvecklar genom föräldraskapet, råder företagscoachen Tiina Bruno.
– En mamma eller pappaexamen kan i många lägen vara mer värt än en magisterexamen, påpekar hon.

Det är lätt att tappa självkänslan och tron på sin kompetens när man ska tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten. Många tankar kanske snurrar i huvudet: "Kommer jag att bli överflödig?", "Har jag glömt det jag kan?", "Har jag sackat efter?".

Men i stället för att känna dig förbisprungen och nedvärderad, så fokusera på den ökade kompetens du faktiskt fått när du varit hemma, föreslår företagscoachen Tiina Bruno, som leder kurser i hur man kan vinna karriärfördelar från sitt föräldraskap.

– Det som efterfrågas på arbetsmarknaden i dag, är mycket av det vi tränar som föräldrar. Med största sannolikhet har du blivit mer flexibel, organiserad, effektiv och kreativ. Du har tränat på att hantera konflikter och under långa perioder arbetat under stress och press, dessutom med mindre sömn än vanligt. Det borde leda till en löneförhöjning, resonerar hon.

Men hur ska man göra rent konkret när man kommer tillbaka från sin föräldraledighet?

– Det handlar mycket om inställning, att inte se det som att; "nu har jag gått här hemma och inte gjort någonting medan alla andra har utvecklats så mycket". Man får börja träna sig själv i att tänka precis tvärtom. Att verkligen fundera igenom hur man har förändrats och utvecklats och lägga fram det för arbetsgivaren. Se sitt eget värde, det finns så mycket att plocka ifrån föräldraskapet för att bygga på sin självkänsla, menar Tiina Bruno, som gärna vill passa på att omvärdera begreppet karriär.

– Karriär behöver inte bara handla om befordringar och att klättra uppåt. Det finns ett bredare perspektiv, som inte bara rör jobbet, utan vad man verkligen vill med sitt liv – en slags livskarriär."

____________________________________________________

Många sanna ord, tycker jag! :-)

//Jenny

Inga kommentarer: